Just stop and be nice
“Stop, sto-o-p.” Verbaasd keek ik in de richting waar het rumoer vandaan kwam. De les was nog niet eens begonnen en ze wisten al waar het over ging. “Ja, maar hij irriteert me…”, kreeg ik als verklaring toen ik vroeg wat er aan de hand was. En inderdaad: ik zag dat de ene jongen met zijn voet de voet van de andere jongen aanraakte. “Super, dank je wel, voor deze introductie van de les, want hoe is het mogelijk, dit is precies waar we het over gaan hebben vandaag. Het was de vijfde les van de cursus Harmonie in de klas.
“In 1991, toen jullie nog niet eens geboren waren, werd er ook veel STOP gezet.” En ik liet de kinderen op het bord een tekening zien uit het boek “Children teachers of peace” van Gerald Lampolsky. “Wat zou jij tegen de wereldleiders willen zeggen?” had hij gevraagd aan een aantal kinderen. Hun antwoord mochten ze tekenen. En de tekeningen werden verzameld in het boek. Shannon van 9 jaar had een eenvoudige boodschap: een regenboog met een hart erin en daarbij de tekst “Just stop and be nice”. Daaronder haar handtekening: Love Shannon. De kinderen werden er stil van.
“Hoe zorg je ervoor dat er echt wordt geluisterd naar jouw STOP?” In tweetallen gingen we hiermee oefenen. De een liep naar de ander toe en als de ander het gevoel had dat hij of zij te dicht bij kwam, dan zou hij STOP zeggen. Als het voor de ander voelde als een echte STOP, dan zou hij geen stap meer verzetten. Zoniet, dan zou hij doorlopen. We ontdekten wat hierbij werkte: de ander aankijken, oogcontact maken. Maar ook door zelf kalm te blijven en een krachtige stem te geven. En sommige kinderen ontdekten dat alleen al een blik in de ogen en een krachtige lichaamstaal voldoende waren om te stoppen. Ik had zelf ook nog een tip, waar mijn hond me vaak aan hielp herinneren: zeg niet meer dan drie keer per dag STOP, anders luistert ze niet meer naar je!
“Maar waar zeg je zoal STOP tegen?” We maakten een flinke inventarisatie: oorlog, ruzie, pesten, buitensluiten, armoede, boeven, mishandeling, het vervuilen van de aarde, ongelukken, elkaar irriteren. En natuurlijk beseften we dat wij zelf niet in staat zijn om in ons eentje de oorlog te stoppen, of de armoede aan te pakken. “Wat kunnen we wel doen?” Ik stelde voor dat we vanaf vandaag het goede voorbeeld zouden geven. Kinderen worden niet meer gepest, we doen elkaar geen pijn, we gooien geen afval meer op straat. Want als we allemaal het goede voorbeeld geven, dan wordt de wereld er een stuk mooier op.
You may say I'm a dreamerBut I'm not the only oneI hope someday you'll join usAnd the world will live as one.
(Imagine, John Lennon)
Reacties
Een reactie posten